Home
 


 


 



 

Psychosynthese

"De ware ontdekkingsreiziger leert kijken met nieuwe ogen"

(Marcel Proust)

In je leven kunnen zich momenten voordoen dat je je verdwaald voelt. Je hebt het idee dat je geleefd wordt, dat je steeds aan het overleven bent in plaats van zo te leven als jij zou willen.

Soms is er een directe aanleiding voor, zoals verlies van je baan of wanneer een geliefd iemand uit je leven verdwijnt. Soms ligt de aanleiding in het verlies van je gezondheid en lijkt het alsof je lichaam je in de steek laat. Het kan ook zijn dat je een levens- of werkvraag hebt en je weet niet waar of hoe je het antwoord moet zoeken. Soms laat de aanleiding zich niet direct aanwijzen en is er een algemeen gevoel van onbehagen en onrust, leegte en gebrek aan richting.

Ieder mens heeft een uniek eigen verhaal.

Op zo’n moment dat je je verdwaald voelt, is er vaak sprake van een overgangssituatie waarin je je eigen verhaal kunt herzien. Vaak is er moed voor nodig om je eigen verhaal onder ogen te zien. Het kan dan helpen, wanneer iemand vanuit liefdevolle aandacht met je mee wil kijken.

Psychosynthese biedt op eenvoudige wijze persoonlijke verdieping en inzicht. Het voorziet in een perspectief dat zin en betekenis geeft aan leven en werk. Het streeft naar het vergroten van vrijheid, het herkennen van eigen verantwoordelijkheid, vanuit liefde voor jezelf en alle leven om je heen.

Binnen Psychosynthese staat de gehele mens centraal, die onderhevig is aan een voortdurend proces van verandering, ontwikkeling en groei. Het gaat erom weer in verbinding te komen met onze levenskracht om ons eigen leven volop te kunnen leven. Uitgangspunt hierbij is, dat ieder mens uniek is en zin geeft aan zijn eigen leven.

Psychosynthese gaat over zowel de uiterlijke als de innerlijke wereld en de afstemming en balans van deze twee werelden.

De begeleiding helpt innerlijke mogelijkheden af te stemmen op de uiterlijke uitdagingen. In moeilijkheden liggen vaak mogelijkheden verborgen. Dilemma’s en vragen kunnen dan ook uitingen zijn van een innerlijk groeiproces. De begeleiding kan je helpen op een andere manier te kijken naar wat er gaande is; het kan je leren kijken met nieuwe ogen. Dit kan een therapeutisch, helend, effect hebben. 

Werkwijze

Het eerste gesprek is een intakegesprek, waarin we de aanleiding tot de vraag om begeleiding uitgebreid verkennen. Daarna kijken we of een vervolg samen wenselijk en zinvol is.

We stellen vervolgens vast welke thema’s belangrijk zijn en wat de gewenste eindsituatie is binnen het begeleidingstraject.

Afhankelijk van de vraag en het proces kan al in enkele gesprekken een effect optreden, maar vaak zijn daar meerdere vervolggesprekken voor nodig.

De verbeeldingskracht is een van de belangrijkste bronnen die een mens ter beschikking staan bij het verkennen van mogelijkheden, van dat wat nog onbewust is. Daarom wordt in de sessies behalve van het gesprek, de dialoog, ook gebruik gemaakt van ondersteunende technieken als schrijven, tekenen, muziek, rollenspel, werken met symbolen, visualisatie en geleide fantasie.

Je krijgt ook praktische oefeningen aangereikt die afgestemd zijn op jouw individuele proces. De basis wordt gelegd voor de mogelijkheid om zelf sturing en richting te geven aan je eigen leven.

Personalia Inge Douma:

Inge Douma (1961):

Ik heb ruime ervaring in het begeleiden van mensen in uiteenlopende situaties. Naast mijn studie in de Sociale Wetenschappen heb ik ruim zeven jaar gewerkt als vrijwilliger bij de S.O.S Telefonische Hulpdienst. Daarna heb ik jarenlang leiding gegeven in diverse organisaties, waaronder in de crisisopvang.

In 2007 heb ik de 5-jarige HBO-opleiding tot psychosynthese-begeleider aan het Instituut voor psychosynthese te Utrecht afgerond.

Sinds 2002 werk ik als coach, supervisor en trainer en sinds januari 2004 zelfstandig onder de naam: doumaconsult; coachingentraining (www.doumaconsult.nl)."

Mensen weten mij voortdurend te raken en te ontroeren, waardoor ik samen met hen leer en mijzelf ontwikkel. Mijn verlangen is om mensen te ont-moeten en samen met hen te leren kijken naar de mogelijkheden om het Leven volop te leven.

"We moeten leren dat het er niet zozeer toe doet wat wij van het leven verwachten, dan wel wat het leven van ons verwacht.”

(Viktor Frankl)

 


Contact

Voor meer informatie of het maken van een eerste vrijblijvende afspraak kun je contact opnemen met:

Drs. Inge Douma bc

Psychosynthese-begeleider

Praktijkadres:

Hereweg 100

9725 AJ Groningen

Telefoon: 06 405 92 456

of stuur een mailtje naar:

 

Een sessie duurt een uur. De kosten zijn afhankelijk van je inkomen.

 

 

 

 

 

aandacht, alternatieve geneeswijzen, afweermechanismen, angst, bad cluster, bad cluster eliminatietherapie, bang dat het weer fout gaat, bedrogen, benauwdheid, bezieling, burnout, coaching op het werk, commitment, communicatie, communiceren, compassie, competitie, confrontatie, creativiteit, de herontdekking van het ware zelf, dissociatie, dood gaan, Drenthe, Drente, Eckhart Tolle, eetproblemen, Friesland, geborgenheid, gekwetst, geloof, gelijkwaardigheid, geluk, gemis, genieten, Groningen, helderheid, help, hertrouwen, het bloed onder mijn nagels, het zelfde liedje, hoe weet ik wat goed is, homofiel, homoparen, humor, huwelijkscrisis, identiteit, identiteitsproblemen, ik ben de weg kwijt, ik durf mij niet te binden, ik kan niet kiezen, ik pas me steeds aan, ik snap het niet, ik verlang zo, ik wil een relatie, ik voel me niet meer gehoord, ik weet het niet meer, ik weet niet meer of ik van haar hou, ik weet niet meer of ik van hem hou, ik weet niet meer wat ik wil, ik wil je niet tot last zijn, ik wil leven, ik wil niet lastig zijn, ik zit op slot, ik zit vast, Illusies, intervisie, Janov, Jean Jenson, Joop Korthuis, kleinschalige kantoorruimte, kinderwens, kinderen, kindertherapie, kunnen elkaar niet meer bereiken, leiderschapstijlen, lesbisch paar, leven in aandacht, leven in eenheid, leven in overvloed, leven met pijn, levenskracht, levensmoe, lol, luisteren met mijn hart, managementcoaching, mannenwerk, mensenwerk, mezelf inslikken, mezelf kleiner maken, mezelf ontmoeten in contact met de ander, mezelf zijn, mindfulness, moeilijk om me te binden, moeite met kinderen, naar elkaar luisteren, nieuw samengestelde gezinnen, noodkreet, noorden, noord Nederland, omgaan met verwachtingen, Oegstgeest, omzeilen, ongedurig, ongelijkwaardige relatie, onrustig, ontevreden, ontkenning, ontkenning van behoeften, ontvangen, ontvankelijk zijn, ontwikkelingsfasen in relaties, onveilig, op weg naar je ware zelf, overlevingsmechanisme, overlevingsreflex, overspannen, oud zeer, out placement, persoonlijke vrijheid, plezier, praktijkruimte, prestatiemaatschappij, Primal Therapie,, psychotherapeut, psychotherapie, re-integratietherapie, Randstad, reďntegratietherapie, relatieontwikkeling, relatietherapeut, relatietherapie, ruimte om te leven, scheiden, schuldgevoel, spiegelen, spiritualiteit, staan voor mezelf, stiefkinderen, stiefmoeders, stiefouders, stiefvaders, stress, strijdpatroon, stromen, suďcide, supervisie, thuis komen, thuis voelen, transpersoonlijke therapie, tweede huwelijk, uitgeput, vaak ruzie, valse hoop, valse macht, verbinding, verbondenheid, verdieping van de relatie, verlangen, verleiding, verliefd op een ander, verliefd op een derde, vermijden, vermijdingsmechanisme, vertrouwen, vervulling, verwarring, verwachtingen, voor zijn karretje spannen, wanhoop nabij, wantrouwen, warmte, we komen er niet meer uit, we kunnen niet meer praten, we zijn elkaar kwijt, westen, wie ben ik eigenlijk, wilskracht, zelfhulp, zelfhulp methode, zingeving